EnCore Studie

Presentatie resultaten EnCoRe-studie op congres in Londen

dinsdag 1 november 2016

Dr. Martijn Bours presenteert de resultaten over handknijpkracht en kwaliteit van leven

Medewerkers van de EnCoRe-studie bezoeken zo nu en dan wetenschappelijke congressen. Op 1 en 2 september jl. vond een congres van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) plaats in Londen. Onderzoekers uit Europa en Amerika kwamen daar bijeen om hun ideeën en onderzoeksresultaten met elkaar te delen. Er werden ook resultaten van de EnCoRe-studie gepresenteerd door middel van posterpresentaties. We vatten de resultaten hier kort voor u samen:

Leefstijl en kwaliteit van leven

Leefstijlfactoren, zoals gewicht, activiteit en voeding, hangen mogelijk samen met de gezondheid en het functioneren na behandeling voor dikkedarmkanker. De adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) zijn gericht op beperking van het risico op het ontstaan van kanker. In onze studie vonden we dat overlevers van dikkedarmkanker zich matig houden aan deze adviezen; bijv. de helft van de deelnemers had onvoldoende beweging en bijna iedereen gebruikte te veel rood vlees. Overlevers die meer voldeden aan de adviezen rapporteerden een beter lichamelijk functioneren en minder vermoeidheid 2 tot 10 jaar na de diagnose dikkedarmkanker. 

Handknijpkracht en kwaliteit van leven

Maten van lichaamssamenstelling, zoals lichaams-gewicht, spiermassa/-kracht en vetpercentage zijn nauw gerelateerd aan leefstijlgedrag (voeding en beweging). Op basis van gegevens van de EnCoRe-studie is bekeken of dergelijke maten van lichaamssamenstelling van invloed zijn op aspecten van kwaliteit van leven. Voorlopige resultaten laten zien dat personen met een hogere handknijpkracht (een maat voor spierkracht en -massa) 2 tot 10 jaar na de diagnose dikkedarmkanker een betere kwaliteit van leven en minder vermoeidheid ervaren. Andere maten van lichaamssamenstelling bleken niet samen te hangen met kwaliteit van leven.

Nieuwsbrieven

Archief